Hoe je VM’s in een Nutanix cluster migreren, nadat je een nieuwe Lenovo host hebt toegevoegd - Technical fact

VM-migratie in een Nutanix cluster, na toevoeging nieuwe Lenovo host – Technical fact

De laatste jaren is er heel wat technologische vooruitgang geboekt. Deze vooruitgang is overweldigend voor sommigen, terwijl het net spannend is voor anderen. We schreven een aantal boeiende en verrassende feitjes uit over technologie en uitdagingen die we tegenkwamen tijdens het werk. Dit in de hoop dat ze jou vooruit helpen. Je zult misschien verrast en verbaasd zijn over wat we ontdekten.  In dit technisch feitje staan we stil bij de migratie van VM’s na de toevoeging van een nieuwe host aan een Nutanix-cluster.

Toevoeging van een nieuwe Lenovo host aan een Nutanix cluster

Een van onze klanten stelde de vraag om een nieuwe Lenovo host te installeren en toe te voegen aan een reeds bestaande Nutanix cluster. Deze cluster bestond uit 4 Lenovo hosts en draaide op de Nutanix hypervisor AHV. Deze was vooraf geïnstalleerd op de nieuwe host, met behulp van de foundation software.

Nadat we de hardware van de nieuwe host in het rack installeerden en alles correct aansloten, voegden we de host aan de cluster toe. Dit proces verliep vlekkeloos en de communicatie tussen de hosts verliep eveneens optimaal. Dit allemaal dankzij de one-click Prism element interface van Nutanix.

Belangrijk: check altijd of je over de laatste versie van de CPU firmware beschikt!

In de Nutanix cluster had elke host twee netwerk brug adapters nodig. Standaard is er echter maar één geconfigureerd. Om deze configuratie te implementeren moet de cluster een ‘rolling upgrade’ uitvoeren. Dit betekent dat alles hosts één voor één opnieuw opgestart worden en de virtuele machines tussen de hosts worden verplaatst. Zo ervaren de klanten geen downtime op de draaiende VM’s/productie.

 

Welke uitdagingen kwamen we tegen tijdens de migratie van de VM's?

Het eerste probleem dat we ondervonden was dat de ‘pre-checks’ (controles die we vooraf uitvoeren) steeds mislukten. De oorzaak hiervan was dat een paar van de virtuele machines niet konden communiceren met de nieuwere CPU-versie die was geïnstalleerd op de laatst toegevoegde Lenovo host.

Daarnaast konden we de VM-migraties ook niet handmatig uitvoeren vanwege dezelfde fout. Zelfs niet wanneer we de host affiniteit van alle VM’s wijzigde naar de oudere hosts. Hostaffiniteit verplicht een virtuele machine om enkel en alleen te verhuizen tussen een paar geselecteerde hosts. De VM-migratie was dus op geen enkele manier mogelijk, vanwege de nieuwe CPU-versie.

 

Bert's aanpak voor de VM migratie in de Nutanix cluster:

De enige oplossing voor dit probleem was: het power cyclen van de specifieke virtuele machines die niet konden communiceren met de laatst toegevoegde host (host met de nieuwere CPU-versie). Power cycling is een manier om een VM/hardware opnieuw op te starten wanneer deze is vastgelopen of wanneer ingestelde configuratieparameters opnieuw moeten worden ingesteld.

Power cycling virtuele machines

De virtuele machine controleert vervolgens automatisch op updates wanneer hij opnieuw wordt aangezet en installeert ook de nieuwe firmware. Hierdoor kan de VM communiceren met de nieuwere CPU-versie en dus worden gemigreerd tussen de hosts van de Nutanix-cluster. Dit gaf ons de mogelijkheid om de twee netwerkbrugadapters te configureren.

Het uitvoeren van bovengenoemde acties kan moeilijk zijn en wat problemen met zich meebrengen, omwille van de downtime van de virtuele machines. We raden daarom aan om het onderhoud best te plannen na de kantooruren of in het weekend.

Na de power cycle konden we de VM-migratie weer starten, waardoor we de ‘rolling restarts’ konden uitvoeren.

Wil je graag meer informatie over dit onderwerp of kan je hulp gebruiken met een ander IT probleem? Neem contact op en wij helpen je met veel plezier verder!

Wil je meer weten

Over onze aanpak?

Geef ons een seintje...