Maak je bedrijf cyber resilient: klaar voor elke cyberdreiging

Zorg voor een veerkrachtige toekomst en maak je bedrijf cyber resilient: klaar voor elke cyberdreiging

Nu cyberdreigingen steeds geavanceerder worden, is het voor jouw bedrijf van cruciaal belang om zowel te focussen op preventie, als op herstel. Het is niet langer voldoende om je enkel te richten op cyberbeveiliging. Hoe zeker ben jij namelijk dat je back-ups ook effectief werken wanneer je ze nodig hebt? Het is dus belangrijk om je enerzijds te wapenen tegen cyberincidenten, maar anderzijds ook zeker te zijn dat je na een incident snel kan herstellen. Het concept dat dit proces omvat is cyber resilience.

Dit artikel bespreekt het belang van cyber resilience en belicht enkele cruciale componenten zoals storage, back-up en hypervisors die een essentiële rol spelen in het opbouwen van een robuuste cyber-resiliente omgeving.

Voor eerst, wat is cyber resilience?

Cyber resilience draait om het vermogen van je organisatie om je tegen cyberincidenten te weren en er snel van te herstellen. Wanneer je geraakt wordt is het dus belangrijk om:

  • de impact te kunnen minimaliseren
  • ervoor te zorgen dat je tegelijkertijd de beoogde resultaten kan blijven leveren


Cyber resilience gaat hiermee verder dan de traditionele cybersecurity (instellen van firewalls en installeren van antivirussoftware) en is essentieel nu de dreiging van cyberaanvallen constant evolueert.

Cyber resilience & NIS2

Het belang van cyber resilience wordt verder onderstreept door de NIS2 regelgeving die is opgesteld om de netwerk- en informatiebeveiliging binnen de Europese Unie te versterken. NIS2 verplicht namelijk organisaties tot strengere beveiligingsmaatregelen en verhoogt de meldingsplicht bij incidenten.  De behoefte aan robuuste cyber resilience wordt hierdoor helder aangetoond.

Wil je meer lezen over NIS2? Lees dan onze blogpost via onderstaande button: 

Belangrijke componenten

Om ervoor te zorgen dat je organisatie cyber resilient is, is het belangrijk om verschillende technologieën en processen te implementeren. Hieronder bespreken we drie componenten: storage, back-up en hypervisors.

  1. Storage: betrouwbare data opslag


    Wat velen zich niet realiseren is dat storage-systemen een fundamentele rol spelen bij het tot stand brengen van een cyberbestendige IT-infrastructuur. Na het binnendringen van je storage infrastructuur versleutelen cybercriminelen je data namelijk als eerst. De effecten van een ransomware aanval zijn hier dan ook vaak als eerste op te merken. Het gevolg hiervan? Als je niet over een kwalitatief en waterdicht cyber resilience plan beschikt, sta je machteloos toe te kijken.

    Het vermogen om snel en effectief te reageren in geval van een aanval hangt dus mede af van je gekozen storage oplossing. Deze dient beter niet alleen als opslagplaats voor je gegevens, maar heeft idealiter ook een ingebouwde functionaliteit om snel en efficiënt te reageren op ransomware!

    Gelukkig maken moderne storage oplossingen vandaag de dag gebruik van geavanceerde technologieën (denk hierbij aan data replicatie, encryptie en ransomware detectie) die een uitstekende barrière tegen deze indringers vormen. Dit soort robuuste maatregelen zorgt ervoor dat je primaire gegevens buiten het bereik van cybercriminelen blijven en tegelijkertijd beschikbaar blijven tijdens een aanval.

  2. Back-up: een onmisbare schakel

    Een tweede belangrijk onderdeel van een IT-infrastructuur die cyber resilient is, zijn je back-ups. Deze verzamelen namelijk al je waardevolle bedrijfsgegevens. Wanneer een cyber-aanval zich op je back-up richt kan deze dus enorme schade aanrichten. Zonder je back-ups is het quasi onmogelijk te herstellen van een ransomware aanval. Ze zorgen er namelijk voor dat je organisatie snel kan herstellen na een incident, wanneer je data versleuteld of vernietigd werden.

    Wil je een waterdichte back-up? Maak dan gebruik van de: 3-2-1-1-0 regel. Dit is een meer uitgebreide versie van de standaard 3-2-1 back-up regel. Deze versie houdt in dat je:

    • 3 kopieën van je data voorziet.
    • deze op 2 verschillende soorten media opslaat (verschillend van waar jij je primaire back-up opslaat)
    • waarvan er minstens 1 extern wordt opgeslagen (vb. op een offsite server of in de cloud). Dit zorgt ervoor dat je gegevens extra beschermd zijn tegen bijvoorbeeld brand of diefstal.
    • De laatste 1 staat voor het feit dat je ten minste één kopie van je gegevens offline Op deze manier zijn je gegevens beschermd tegen kwaadaardige software die je netwerk infecteert.
    • De 0 verwijst naar ‘zero’ errors in je back-up strategie. Om er zeker van te zijn dat je back-up aan al deze voorwaarden voldoet, kan je deze best regelmatig testen en ook scannen op malware. Wat ben je met een back-up die die niet werkt wanneer je hem nodig hebt? Het is essentieel dat jij je gegevens daadwerkelijk kan herstellen wanneer dit nodig is.

  3. Hypervisors: virtualisatie die herstel en flexibiliteit creëert


    Hypervisors spelen een cruciale rol in het verhogen van de flexibiliteit en het herstelvermogen van IT-infrastructuren. Door workloads te isoleren en te visualiseren kunnen hypervisors helpen bij het minimaliseren van de impact van cyberaanvallen. Een hypervisor is in staat om snel virtuele machines (VM’s) te herstellen (dankzij de snapshot functionaliteit) of te migreren naar een andere fysieke host. In geval van een aanval, zorgt dit ervoor dat je bedrijfsactiviteiten zo min mogelijk onderbroken worden.

Conclusie

Cyber resilience is tegenwoordig van cruciaal belang als je organisatie wil overleven in een wereld vol cyberdreigingen. Het is essentieel om verder te kijken dan enkel preventieve maatregelen. Door te investeren in betrouwbare storage-oplossingen, een waterdichte back-upstrategie en het gebruik van hypervisors, leg je de basis voor een veerkrachtige IT-infrastructuur die je beschermt en operationeel houdt in geval van een aanval.

Wil jij je IT-infrastructuur beter beschermen en kan je hierbij onze hulp gebruiken? Aarzel niet om ons te contacteren! Onze experts bespreken graag de mogelijkheden met je.

Wil je meer weten

Over onze aanpak?

Geef ons een seintje...