On-premises of cloud? Alle voor- en nadelen op een rij

On-premises of cloud? Wij zetten alle voor- en nadelen voor jou op een rij

Wil je het maximale potentieel uit je bedrijf halen? Zorg er dan voor dat je IT-omgeving eenvoudig inspeelt op de veranderende noden en eisen van je bedrijf. Een flexibele en schaalbare IT-omgeving kan namelijk snel rescources op en bijschalen terwijl het efficiëntie- en prestatieniveau behouden blijft. Noodzakelijk voor veel bedrijven, gezien de workload eisen niet 24u/24 en 7/7 gelijk zijn. De creatie van de cloud biedt ons deze flexibiliteit en schaalbaarheid en zorgt ervoor dat we applicaties en data makkelijk kunnen verplaatsen en dat je deze ter beschikking hebt waar u maar wil (offline en online).

De verschillende IT-omgevingen: on-premises, private/public cloud, Hybrid cloud

On-premises

Wat?

Je staat zelf in voor de aankoop, het onderhoud, het beheer en de beveiliging van alle hard- en software in je IT-omgeving. Je infrastructuur en resources bevinden zich volledig in je eigen datacenter on-site.

Voordeel:

Je behoudt de volledige controle. Dit zowel over je IT-infrastructuur als over vertrouwelijke gegevens van je bedrijf. Wanneer je kiest voor een on-premises toepassing, behoud je zelf eveneens controle over welke upgrades en aanpassingen uitgevoerd moeten worden. Je bent hierbij niet afhankelijk van andere partijen en kan je downtime zelf bepalen. Dit kan zeker nuttig zijn in productie omgevingen.

Nadeel:

Weinig flexibel, weinig schaalbaar en duur. Je bent afhankelijk van de hardware en software die in je IT-omgeving staat en daar moet je het mee doen. Bij de aankoop houd je dus best rekening met potentiële groei van je bedrijf. Dit heeft wel als gevolg dat je mogelijks resources aankoopt en voorziet die niet altijd optimaal gebruikt worden. Daarnaast draag je zelf alle kosten van zowel je IT-infrastructuur als je IT-werknemers. Je moet ook sneller investeren om functioneel en up-to-date te blijven. Dit alles maakt van een on-premises omgeving dus zeker ook een dure aangelegenheid.

Private cloud

Wat?

Hierbij beheer je zelf geheel of gedeeltelijk je IT-omgeving, maar staat deze in het datacenter van een externe cloud provider. Alle servers, software, databases en opslag worden dus aangeleverd door een externe cloud provider.

Zo kan je genieten van de voordelen van de cloud, zonder gebruik te moeten maken van een gedeelde infrastructuur. Het is een afzonderlijke cloud-omgeving die enkel opgezet is voor en gebruikt wordt door jouw bedrijf.

Voordeel:

Je vult de cloud volledig in naar je eigen wensen en voorwaarden. Je hebt de volledige controle over je data, de kwaliteit en de beveiliging ervan. Je geniet van een snelle werking en verbindingen aangezien alle resources volledig ter jouwer beschikking zijn.

Nadeel:

Je bent zelf verantwoordelijk voor de hard- en software en het up-to-date houden van de gehele infrastructuur, wat veel kosten met zich meebrengt. Je kan alles op maat van je bedrijf opstellen, maar je moet er wel zelf in investeren. Je kan echter ook kiezen voor een managed private cloud. Je private cloud wordt dan volledig beheerd door deze derde partij. Je voorziet zelf alsnog de hardware, maar de cloud operaties en de onderhoudstaken worden volledig uitbesteed. Zo bespaar je op het einde van de rit toch aanzienlijk op je kosten. 

Public cloud

Wat?

Je maakt gebruik van de cloud resources (servers, netwerk & opslag) van een externe provider. Je deelt de resources met andere organisaties en bedrijven en kan je account via een web browser beheren.

Voordeel:

De public cloud kan kostenbesparend zijn als je correct met de omgeving omgaat (vb. enkel maar resources aanzet wanneer deze nodig zijn).  De externe provider zorgt voor de nodige infrastructuur en het onderhoud ervan. Je bent dus zelf geen eigenaar van de hardware, maar betaalt een maandelijks bedrag om gebruik te kunnen maken van de aangeboden services. Zo kan je handig meegenieten van een bijna ongelimiteerde schaalbaarheid.

Nadeel:

De provider kan bepaalde voorwaarden stellen, waar je als gebruiker geen enkele invloed op hebt. Daarnaast heb je slechts beperkte controle over waar je data zich bevinden, alsook over de beveiliging ervan. Een bijkomend nadeel is hoge latency. De verbindingen kunnen vertragen, wat uiteraard de productiviteit binnen je bedrijf ook vertraagt. Dit omdat verschillende partijen tegelijkertijd op dezelfde resources beroep doen. De public cloud heeft een hogere prijs, vergeleken met de aankoop van de gelijkaardige hardware of de nodige producten. Uiteraard is wel een voordeel dat dit alles binnen een OPEX kostenmodel plaatsvindt en je deze investeringen niet langer moet doen.

Hybrid cloud

Wat?

Hybrid Cloud wordt ook wel: ‘The best of all worlds’ genoemd. Het is een perfecte combinatie van een on-premises of private cloud omgeving verbonden met een public cloud. Je bepaalt hierbij zelf welke onderdelen je in de cloud plaatst en welke gevoeligheden je liever in eigen beheer houdt. Zo versterken ze elkaar in plaats van met elkaar te concurreren. Een Hybrid Cloud geeft je hierdoor de flexibiliteit om te voldoen aan de huidige noden van je bedrijf, maar ook rekening te houden met voortdurende veranderingen in de toekomst.

Voordeel:

  • Schaalbaarheid: Je kan makkelijk up of down scalen wanneer je bedrijf daar de nood voor heeft. Zware investeringen in hard- of software zijn hierdoor verleden tijd.

  • Flexibiliteit: je hebt zelf de vrijheid om te bepalen welke data en applicaties je waar plaatst en welke resources je aanspreekt.

  • Veiligheid: Niet alle data en/of applicaties bewaar je best in de public cloud. Hybrid cloud geeft je de mogelijkheid deze te bewaren daar waar dit het meest geschikt is. Applicaties voor dagelijks gebruik kan je onderbrengen in de public cloud en bedrijfsgevoelige info on-premises of in een private cloud.

  • Cloud bursting voor piekmomenten: De public cloud kan ingezet worden op piekmomenten wanneer de private cloud overbelast raakt. Zo hoef je geen zware investeringen te doen in hardware die je maar af en toe nodig hebt en kan de extra workload makkelijk worden opgevangen wanneer nodig.

  • Kostenefficiënt: Je betaalt enkel voor de cloud services waar je gebruik van maakt en het vermogen dat je nodig hebt. Zo hoef je zelf geen investeringen te doen om je infrastructuur schaalbaar en flexibel te maken.

  • Back-up en recovery: In een hybrid cloud omgeving beschik je over een back-up on-premises en in de cloud. Zo kan je steeds terugvallen op één van beiden. De hybrid cloud zorgt ook voor een snelle datarecovery door de gesofisticeerde deduplicatie en data compressie mechanismen.

Nadeel:

  • Complexiteit: Het opzetten van een hybrid cloud is vaak complex, omdat bedrijven vaak IT-oplossingen van verschillende leveranciers gebruiken. De hulp van een ervaren IT-partner is vaak welkom.

  • Kostenbeheer: De opzet van een hybrid cloud kan wel wat budget vergen. Gelukkig haal je financieel rendement uit de migratie naar de hybrid cloud, omwille van een correct gebruik van de resources. Er wordt enkel beroep gedaan op de resources wanneer dit nodig is. Ze zijn dus niet 24/7 actief voor niets.

  • Integratie van verschillende systemen: Je moet steeds een oogje in het zeil houden dat alle betrokken systemen goed met elkaar communiceren en compatibel zijn. Om de complexiteit van zo’n integratie het hoofd te kunnen bieden kan je eveneens best beroep doen op de expertise van een extern IT-bedrijf.

Download hier nog meer informatie over hybrid cloud

Heb je nog vragen in verband met je IT-infrastructuur? Aarzel niet en contacteer ons via onderstaand formulier. Onze experten helpen je met plezier verder!

Wil je meer weten

Over onze aanpak?

Geef ons een seintje...